Menü Kapat

Kasaplar çarşısında “Sucuk günleri”

Simav’da Kurban Bayramı’nın birinci gününden itibaren Kasaplar Çarşısında başlayan ‘Sucuk Günleri’ yaşanmaya devam ediyor. Kurban Bayramı nedeniyle kırmızı et satışları neredeyse duran kasaplar, müşterilerinden gelen kurban etlerinden sucuk yapım isteğini değerlendirmeyi sürdürüyor.

Her Kurban Bayramı sonrasında olduğu gibi Simav Kasaplar Çarşısı, adeta ‘Baharat Çarşısı’na döndü. Kurban etlerini sucuk ya da kıyma yaptırmak isteyen vatandaşlar, yıl içinde alış-veriş yaptığı kasaplara giderek sucuk ya da kıyma isteklerini gerçekleştiriyorlar.

Kasaplar Çarşısının tanınmış esnaflarından Kasap Kader, yılda bir kez 10 gün dolayında bir süreyi müşterilerinden gelen kurban etlerini sucuk yaparak geçirdiklerini ifade ederek,

“Bazı vatandaşlarımız kurban etlerini kıyma yaptırmaya gelirken bazı müşterilerimiz de kurban etinden ayırdığı bir bölüm eti yıl içinde tüketebilmek amacıyla sucuk yaptırmaya geliyor” dedi.

Dededen toruna kasaplık yaptıklarını söyleyen Kasap Kader Dilsiz, Kasaplar Çarşısını Kurban Bayramı sonrasında ‘Baharat Çarşısı’na çeviren kokunun sucuk yapımında kullanılan baharatların neden olduğunu

“Çemen, sarımsak, tuz, kimyon, karabiber, zerdeçal, kırmızı toz biber gibi baharatları her müşterimizin ağırlığı belli kıyması için ayrı ayrı belirli oranlarda karıyoruz” dedi.

Kasap Kader Dilsiz,

“2-3 gün beklemeye alınan ve zaman zaman karıştırılan kıymayı bekleme süresinin ardından yine temizlenmiş bağırsaklar içine makine yardımıyla hava almayacak bir şekilde sıkıştırıp sucuk halkasının uçlarını bağlayarak sucuk kangallarını müşteriye sunum haline getiriyoruz” ifadesinde bulundu.

Yaklaşık 10 kasap esnafının hizmet verdiği Kasaplar Çarşısında, kurban etlerinden kıyma çekiminden kilogramı 10 TL hizmet bedeli alan kasapların, sucuk yapımında ise kilo bazında 70 TL ücret talep ettikleri bildirildi.